fbpx
+385 99 4967 531 info@cosmicproduction.hr

Kako Izračunati Cijenu Usluge Grafičkog Dizajna – Ponuda i Potražnja

...
"

Start reading

Kako izračunati cijenu usluge grafičkog dizajna kada nudite ili kada tražite usluge grafičkog dizajna? Ako niste znali, postoje dvije ključne stvari u ovom pitanju;

  1. Hrvatsko Dizajnersko Društvo (HDD)
  2. Smjernice za izračun cijena djela dizajna (link)

Postojeći dokument je dostupan na stranicama HDD-a putem gore navedenog linka, a u ovom blog članku donosimo par bitnih odrednica i smjernica po kojem možete okvirno izračunati cijenu svoje ponude ili potražnje.

Svakako ovaj dokument vrijedi pregledati u cijelosti ako se susrećete s ovakvim zahtjevima na češćoj osnovi. Jedna od bitnijih stavki je uzimanje u obzir Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP).

Doba je interneta i kolanja velike količine krivih informacija koje se tiču autorskih prava, prava na autorske naknade i načina i oblika korištenja. Potrebno je biti informiran o točnim uvjetima koji se tiču vaših projekata, kupovnih ili prodajnih da bi se mogli zaštititi kao kupac ili prodavač.

 

Kako izračunati cijenu usluge grafičkog dizajna (ili drugih vrsta)

Osnovna dioba smjernica su tri segmenta dizajna:

  • Modni i odjevni dizajn
  • Industrijski i produkt dizajn
  • Dizajn vizualnih komunikacija

Agencija Cosmic Production sa svojim suradnicima se većinom bavi izradom Vizualnih komunikacija, pa vam i donosimo par smjernica bitnih za uračunati prilikom izvedbe istih.

Usluga grafičkog dizajna se može podijeliti na 3 dijela.

  1. Idejno rješenje
  2. Izvedbeno rješenje
  3. Korištenje

Idejno rješenje podrazumijeva dizajn od ideje, skice ili prezentacijskog layouta. Idejno rješenje ne podrazumijeva specifičan radni element, već se isti obračunava kao posebni dio dizajna.

Izvedbeno rješenje podrazumijeva razrađeno idejno rješenje, odobreno od strane naručitelja i spremno za tisak ili primjenu, a obračunava se po stranici. Izvedbeno rješenje ne podrazumijeva dodatne usluge ili dodatan trošak prilikom stvaranja spremnog proizvoda.

Korištenje se naplaćuje u slučajevima kada se radi o velikoj seriji proizvoda ili kada se u budućnosti naručitelj opredijeli na korištenje određenih materijala, a obračunava se u 3 faktora;

Područje korištenja:
lokalno ili regionalno / nacionalno / kontinentalno / globalno

Vrijeme korištenja:
jednokratno / jednogodišnje / trajno

Način korištenja:
pravo povezano sa svrhom / bez povezivanja sa svrhom / pravo korištenja sa pravom prerade putem treće strane

 

Osnove su tu, za sve svoje projekte priprema je bitan dio posla. Svakako pročitajte puni dokument dostupan na gore navedenom linku da biste znali kako izračunati cijenu usluge grafičkog dizajna (i drugih vrsta). Ili nas kontaktirajte bilo da ste dizajner ili naručitelj usluga. Mi smo tu da štitimo obostrane interese i pružimo vrhunsku uslugu.

0 Comments

Submit a Comment

Pick your next post